Leven met een narcist in je directe omgeving kan veel impact hebben op je leven. Narcisten zijn moeilijke mensen om mee om te gaan. Ze kunnen veel verdriet en onzekerheid veroorzaken bij de personen die dichtbij hen staan. Heb jij geleefd (of leef je) met een persoon met narcistische persoonlijkheidskenmerken en ervaar je hierdoor klachten? Dan kan het helpen hier met iemand over te praten.
Wat is narcisme? Als we het Van Dale vragen is de definitie van narcisme: ‘ziekelijke liefde voor zichzelf’. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (ook wel: een narcist) vindt zichzelf belangrijker dan anderen. Een narcist houdt weinig rekening met andere mensen en kan zich slecht (of niet) inleven in een ander. De ene narcist is natuurlijk de andere niet. Waar de ene persoon alleen narcistische trekken heeft, heeft een ander echt een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Drie kenmerken waar je een narcist aan herkent zijn:
Toch is het herkennen van een narcist niet altijd even makkelijk. Waar sommige narcisten openlijk om veel aandacht vragen, is het narcisme bij anderen meer verborgen. Zij schreeuwen niet openlijk om aandacht en aanbidding, maar laten hun ‘goede daden’ op subtiele wijze doorschemeren. Narcisten ‘gebruiken’ anderen vooral voor hun eigen doelen, maar ook dit heb je niet altijd direct in de gaten.
Naast de drie hoofdkenmerken kenmerkt narcisme zich door:
We noemden het al even: sommige narcisten zijn lastig te herkennen. Hun vorm van narcisme noemen we ‘verborgen narcisme’. Deze zogenaamde ‘stille narcisten’ zien zichzelf als middelpunt van het universum en hebben een extreem groot gevoel van eigenwaarde, maar gedragen zich niet opvallend. Dit dus in tegenstelling tot extraverte narcisten die openlijk opscheppen en om waardering vragen. De zogenaamde empathie die een stille narcist lijkt te hebben is vaak een farce. Van binnen is dit type narcist net zo egoïstisch en berekenend als een extraverte narcist.
Er zijn meerdere zaken die een narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen veroorzaken. Het is vaak een combinatie van factoren. Drie oorzaken op een rijtje:
Leven met iemand die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis is intens. Omgaan met een narcist kost nu eenmaal veel energie. Ook heb je als ‘partner van’ of ‘kind van’ niet altijd door hoeveel macht de narcist al over je heeft. Zoals gezegd is manipulatie een veelvoorkomende eigenschap van narcisten. Zo kan het zijn dat jij je op een dag ineens realiseert dat je geïsoleerd bent geraakt van vrienden en familie en je steeds afhankelijker bent geworden van – bijvoorbeeld – jouw narcistische partner. In ernstige gevallen komt in relaties met een narcist verbaal of fysiek geweld voor.
Omgaan met een narcist is moeilijk. Of het nu je moeder is, een vriendin of jouw partner; omdat een narcist weinig geeft om jouw gevoelens zal deze persoon al snel over je heen walsen. Wanneer het je niet lukt om op ontspannen wijze te leven met een narcistisch persoon en je hierdoor klachten ervaart, vraag dan om hulp. Soms ben je al geholpen met enkele sessies gesprekstherapie. Ook kan een psycholoog je helpen om te gaan met je eigen onzekerheid. Wanneer jouw omgang met een narcistisch persoon heeft geleid tot een trauma, dan kan EMDR een uitkomst zijn.
Het liefste laat je een narcist niet te dichtbij komen. Toch ontkom je er soms niet aan. Omdat je verliefd bent op een narcistisch persoon, je baas een narcist is of wanneer het gaat om een familielid. Wil jij hulp om jouw ervaringen te verwerken en om te leren gaan met narcisme? Onze psychologen luisteren graag naar jouw verhaal.
Meer informatie over de kosten van onze behandelingen – en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering – vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.
Onze psychologen en therapeuten helpen je graag op weg. Om jouw ervaringen te verwerken of sterker in je schoenen te staan in jouw contact met een narcist. Meer weten? Meld je dan aan via onderstaande button. Je bent op korte termijn welkom voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek.
In de therapie vind ik het belangrijk om met elkaar als mens tot mens contact te hebben. Hierin is maatwerk belangrijk, normaliseren en erkent worden in je gevoelens, gedachtes en moeilijkheden.
Ik help jou met aandacht, respect en humor en wanneer nodig zal ik het niet laten je vriendelijk te confronteren. We starten met een gratis intake, waarin we kennis kunnen maken, jouw hulpvraag in kaart brengen en alvast een beetje aan de slag gaan.
Waar sta ik voor: Met respect, gelijkwaardigheid en volledige aandacht. Zonder oordeel, met begrip en een dosis flexibiliteit probeer ik jou op een positieve manier te begeleiden naar de voor jouw beste oplossing.
Mijn werkwijze is nooit een one-size-fits-all benadering ik kijk in samenspraak met jou wat jij nodig hebt.
Ik ben betrokken, open, praktisch, creatief en met een dosis humor weet ik de vinger op de zere plek te leggen. We gaan naar het probleem achter het probleem. Ik werk niet met quick-fixes maar ga samen met jou voor een duurzame oplossing.
Ik help jou met aandacht, respect en humor en wanneer nodig zal ik het niet laten je vriendelijk te confronteren. We starten met een gratis intake, waarin we kennis kunnen maken, jouw hulpvraag in kaart brengen en alvast een beetje aan de slag gaan.
Hoe ga je om met iemand die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis? Narcisten laten zich niet snel behandelen. Ze hebben zelf namelijk geen last van hun gedrag. Het ligt altijd aan een ander. Ben jij die ander? Dan is het vooral belangrijk dat jij kiest hoe je met deze persoon om wilt gaan.
Wat je vooral niet moet doen:
1. Verdedig jezelf niet
Een narcist zal jou altijd aanwijzen als de schuldige. Jezelf verdedigen heeft geen enkele zin. Een narcist wil juist een reactie van je. Door je dit te beseffen, creëer je rust voor jezelf. Let op het gedrag van de narcist, observeer en tel tot tien (of verder).
2. Ga niet in discussie
Een discussie met een narcist levert je niets op. Je geeft de narcist alleen wat hij/zij wil: negatieve aandacht. Trap er niet in.
3. Geloof niet zomaar alles wat gezegd wordt
Narcisten zijn experts als het gaat om gaslighting. Een narcist verdraait de waarheid maar al te graag, om ervoor te zorgen dat jij aan jezelf gaat twijfelen. Neem dus niet alles aan wat een narcist zegt.
4. Toon geen emoties
Eigenlijk ligt dit punt in het verlengde van punt 1 & 2. Een narcist zal er alles aan doen om jou uit je tent te lokken. Een narcist wil jouw reactie. Besef je dat niet alleen woorden, maar ook emoties, een narcist voeden. Probeer dus kalm te blijven en zo weinig mogelijk emotie te tonen.
5. Laat je niet isoleren
Narcisten gaslighten en manipuleren. Wanneer jij onzeker genoeg bent, heeft een narcist de kans om je verder te isoleren van de buitenwereld. Zo krijgt een narcist de controle over je. Probeer dit dus te voorkomen.
6. Stop het contact
Als bovenstaande tips steeds moeilijker te volgen zijn, overweeg dan om het contact te stoppen. Een laatste redmiddel en iets wat je waarschijnlijk wilt voorkomen. Maar besef je: jij blijft het belangrijkste! Kies dus voor jezelf op het moment dat dit nodig blijkt.
7. Vertrouw op jezelf!