Psychologen- en therapeutenpraktijk zonder wachtlijst
  • Registercounsellor ABvC®
  • Register therapeut BCZ®
  • HQT®

Therapie bij rouw en verlies

Therapie voor rouw en verlies: wat houdt dat in? Rouw en verlies zijn complexe emotionele processen die ontstaan na het afscheid nemen van iets of iemand van grote waarde in ons leven. Dit kan het verlies van een geliefde betreffen, maar ook het verlies van een baan, een relatie, onze gezondheid, onze identiteit of onze toekomstverwachtingen. Op diverse niveaus en in verschillende levensfasen worden we geconfronteerd met verlies, waarbij rouw een cruciale rol speelt in het verwerkingsproces.

De vele vormen van rouw

Rouw kan zich op diverse manieren manifesteren, afhankelijk van individuele omstandigheden en ervaringen. We onderscheiden onder andere:

  1. Anticiperende rouw: waarbij het verlies wordt voorzien zoals bij een ernstige ziekte van een dierbare.
  2. Gecompliceerde rouw: waarbij het rouwproces verstoord is door bijvoorbeeld traumatische omstandigheden of onverwerkte emoties.
  3. Gestagneerde rouw: waarbij emoties vast lijken te zitten en het verwerkingsproces moeizaam verloopt, wat het dagelijks functioneren kan beïnvloeden.

De symptomen van rouw

Wanneer je worstelt met rouw kan je een breed scala aan symptomen ervaren die jouw dagelijkse leven kan verstoren. Deze symptomen variëren van aanhoudende gevoelens van verdriet en eenzaamheid tot angst, depressie, schuldgevoelens, slaapproblemen en verminderde sociale interactie. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en professionele hulp te overwegen.

Therapie bij rouw en verlies

Bij onze psychologen- en therapeutenpraktijk bieden we een uitgebreid scala aan therapeutische benaderingen om je te ondersteunen bij het omgaan met rouw en verlies. Naast traditionele gesprekstherapie bieden we ook gespecialiseerde technieken aan zoals EMDR-therapie. EMDR- wat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing – kan helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen en het loslaten van vastgelopen emoties. Verwerken is essentieel is voor het rouwproces. Daarnaast bieden we ook online EMDR-therapie aan, zodat cliënten de therapie kunnen volgen op een tijdstip en plaats dat voor hen het meest geschikt is.

Kosten en vergoedingen

Op onze pagina Tarieven & Vergoedingen vind je gedetailleerde informatie over de kosten van onze behandelingen en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering.

Psycholoog en relatietherapeut | Natalie

GOB Leiden werkt o.a. samen met: