Psychologen- en therapeutenpraktijk zonder wachtlijst
 • Registercounsellor ABvC®
 • Register therapeut BCZ®
 • HQT®

Therapie bij depressie

Therapie bij Depressie: wat houdt depressie in?

Depressie overschrijdt de grenzen van enkel droefheid. Het is een ernstige gemoedsstoornis die de gedachten, gedragingen en emoties van een persoon kan verstoren. Variërend van subtiele symptomen die de dagelijkse routine niet aanzienlijk verstoren tot ernstige symptomen die leiden tot aanzienlijke belemmeringen in het dagelijks leven.

Symptomen van depressie

Depressie kan een breed scala aan symptomen veroorzaken, waaronder:

 1. Diepgaande gevoelens van verdriet
 2. Onverklaarbare vermoeidheid
 3. Verstoorde slaappatronen
 4. Schommelingen in gewicht
 5. Verlies van interesse in eens plezierige activiteiten
 6. Concentratieproblemen
 7. Gevoelens van waardeloosheid of schuld
 8. Suïcidale gedachten of handelingen.

De oorsprong van depressie

Depressie kan voortkomen uit een ingewikkeld samenspel van genetische, biologische, psychologische en omgevingsfactoren. Stressvolle levensomstandigheden, traumatische ervaringen, hormonale schommelingen en een familiegeschiedenis van depressie kunnen allemaal bijdragen aan het ontstaan ervan.

Voorzorgsmaatregelen tegen depressie

Hoewel depressie niet altijd te voorkomen is, kan je stappen ondernemen om risico te verlagen. Zoals het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen, het onderhouden van sterke sociale relaties, regelmatige lichaamsbeweging, effectieve stressmanagementtechnieken en het vermijden van misbruik van alcohol en drugs kunnen hierbij helpen.

Therapeutische oplossingen voor depressie

Bij Gezondheids- en Ontwikkelingsbureau bieden we een breed scala aan effectieve therapeutische benaderingen. Onze methoden zijn gericht op het aanpakken van negatieve denkpatronen, het verbeteren van interpersoonlijke relaties, het vergroten van zelfbewustzijn en het ontwikkelen van gezonde copingvaardigheden. Dit omvat gesprekstherapie, mindfulness, Acceptance and Commitment Therapy (ACT), EMDR-therapie, online EMDR-therapie en andere benaderingen.

Kosten en vergoedingen

Voor meer informatie over de tarieven bij Gezondheids- en Ontwikkelingsbureau en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering, verwijzen we je graag naar onze pagina Tarieven & Vergoedingen.

Psycholoog en relatietherapeut | Natalie

GOB Leiden werkt o.a. samen met: