Psychologen- en therapeutenpraktijk met vergoeding
 • Registercounsellor ABvC®
 • Register therapeut BCZ®
 • HQT®

Therapie stress

We hebben allemaal weleens last van stress. Niets om je zorgen om te maken. Een beetje stress is zelfs goed voor ons. Het helpt je om alert te blijven en je prestaties te verbeteren. Stress wordt een probleem wanneer het langere tijd aanhoudt en je dagelijks leven eronder gaat lijden.

Wat is stress? 

Stress is, kort gezegd, een teveel aan spanning. Ieder mens heeft spanning nodig om goed te kunnen functioneren. Het helpt ons om te gaan met veranderingen in onze omgeving. Spanning zorgt ervoor dat je lichaam klaar is voor actie. Wanneer je langdurig te veel spanning ervaart kan dit leiden tot klachten. Dit noemen we stress.

Oorzaken stress

Stress ontstaat wanneer er meer van je gevraagd wordt dan je aankunt. Jouw draagkracht is niet in balans met de draaglast. Factoren die je gevoeliger maken voor stress zijn:

 1. Perfectionisme
 2. Faalangst
 3. Prestatiegerichtheid
 4. Niet stil kunnen zitten
 5. Meerdere dingen tegelijk doen
 6. Hoge eisen stellen aan jezelf
 7. Groot verantwoordelijkheidsgevoel
 8. Moeilijk grenzen kunnen aangeven
 9. Slecht om hulp kunnen vragen
 10. Ongezonde leefgewoonten, zoals overmatig koffie- of alcoholgebruik, roken, te weinig slaap en ongezond eten

Symptomen van stress 

Bij langdurige stress verslechtert je concentratievermogen en daarmee je prestaties. Door de energie die stress kost voel je je vaak erg moe. Wanneer je lichaam geen tijd heeft om te herstellen van stress, dan stapelt de stress zich op tot het te veel wordt. Je kun dan te maken krijgen met zowel lichamelijke als psychische klachten. Veelgehoorde symptomen van stress zijn:

 • Slapeloosheid
 • Rusteloosheid
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Maagklachten
 • Geïrriteerd gevoel
 • Huilbuien
 • Somberheid
 • Concentratieproblemen
 • Vergeetachtigheid

Het verschil tussen stress en overspannenheid

Stress is niet hetzelfde als overspannenheid. Wel zijn deze twee begrippen met elkaar verbonden. Wanneer stress te lang aanhoudt, kun je overspannen raken. Op dat moment staat stress je functioneren in de weg. Overspannenheid is een voorstadium van een burn-out. Van dit laatste spreken we wanneer iemand langer dan 6 maanden last heeft van ernstige spanningsklachten en figuurlijk is ‘opgebrand’. Het is dan ook verstandig om stress aan te pakken voordat het omslaat in overspannenheid of erger.

 

Stress verminderen 

Wanneer je stress wilt verminderen moet je zorgen dat tegenover stressvolle periodes ook voldoende leuke dingen gepland staan die jou ontspanning brengen. Denk aan een fijne vakantie, een uurtje sporten of een dagje uit met vrienden. Klinkt simpel, maar de ervaring leert dat we hier vaak te weinig tijd voor maken. Kun je de ontspanning niet meer vinden en neemt stress jouw dagelijks leven over? Vraag dan om hulp.

Behandeling bij stressklachten

Stress kan op verschillende manieren worden behandeld. Welke behandelvorm voor jou geschikt is, hangt af van de oorzaak van jouw stress. De meest gebruikte therapievormen zijn mindfulness, cognitieve gedragstherapie, gesprekstherapie en ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

 

Behandeling bij stressklachten in Leiden, Katwijk, Utrecht, Amsterdam, Nieuwkoop en Eindhoven 

We helpen je graag bij het aanpakken van jouw stressklachten. Zo voorkomen we samen dat jouw stress omslaat in overspannenheid of een burn-out.

 

Kosten en vergoeding voor behandeling bij stress 

Op onze pagina Tarieven & Vergoeding vind je alle informatie over de kosten van onze behandelingen en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering.

Stress aanpakken. Laat ons helpen.

Onze psychologen en therapeuten helpen je graag bij het aanpakken van jouw stressklachten. Meer weten? Meld je aan via onderstaande button. Je bent – op korte termijn – welkom voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek.

Aanmelden

 


 

Onze psychologen & therapeuten die kunnen helpen bij stress

Amsterdam

Moniek

Waar sta ik voor: Met respect, gelijkwaardigheid en volledige aandacht. Zonder oordeel, met begrip en een dosis flexibiliteit probeer ik jou op een positieve manier te begeleiden naar de voor jouw beste oplossing.

Simone

Mijn werkwijze is nooit een one-size-fits-all benadering ik kijk in samenspraak met jou wat jij nodig hebt.

Leiden, Katwijk & Valkenburg

Natalie

In de therapie vind ik het belangrijk om met elkaar als mens tot mens contact te hebben. Hierin is maatwerk belangrijk, normaliseren en erkent worden in je gevoelens, gedachtes en moeilijkheden.

Nikolien

Ik ben betrokken, open, praktisch, creatief en met een dosis humor weet ik de vinger op de zere plek te leggen. We gaan naar het probleem achter het probleem. Ik werk niet met quick-fixes maar ga samen met jou voor een duurzame oplossing.

Utrecht

Fanny

Ik help jou met aandacht, respect en humor en wanneer nodig zal ik het niet laten je vriendelijk te confronteren. We starten met een gratis intake, waarin we kennis kunnen maken, jouw hulpvraag in kaart brengen en alvast een beetje aan de slag gaan.

Woerdense Verlaat

Nikolien

Ik ben betrokken, open, praktisch, creatief en met een dosis humor weet ik de vinger op de zere plek te leggen. We gaan naar het probleem achter het probleem. Ik werk niet met quick-fixes maar ga samen met jou voor een duurzame oplossing.

Eindhoven - Son en Breugel

Fanny

Ik help jou met aandacht, respect en humor en wanneer nodig zal ik het niet laten je vriendelijk te confronteren. We starten met een gratis intake, waarin we kennis kunnen maken, jouw hulpvraag in kaart brengen en alvast een beetje aan de slag gaan.

GOB Leiden werkt o.a. samen met: