Psychologen- en therapeutenpraktijk met vergoeding
  • Registercounsellor ABvC®
  • Register therapeut BCZ®
  • HQT®

Therapie traumaverwerking

Therapie voor traumaverwerking. Iedereen maakt weleens iets heftigs mee. De herinnering aan zo’n gebeurtenis kan wegzakken. Maar wat als het niet lukt om deze negatieve ervaring een plek te geven? Dan spreken we van een trauma. Negeren lijkt soms een goede optie, maar niets is minder waar. Een trauma kan grote gevolgen hebben voor jouw dagelijkse leven. Het is dan ook goed hier iets mee te doen.

Wat is een trauma? 

Een trauma is een onverwerkte (negatieve) gebeurtenis uit het verleden. Een trauma ontstaat na een schokkende gebeurtenis zoals een ongeluk, het overlijden van een belangrijk persoon of geweld. Ook kan het voortkomen uit een reeks van heftige gebeurtenissen, zoals herhaaldelijk seksueel misbruik, pesten of mishandeling. Bij een trauma blijven de herinneringen aan de gebeurtenis je achtervolgen.

Hoe ontstaat een trauma?

Een trauma ontstaat door een nare gebeurtenis. Zo’n gebeurtenis moet je verwerken. Wanneer je iets heftigs meemaakt, slaat jouw emotiecentrum de bijbehorende emotionele (schrik)reactie op in je brein. Het is een mechanisme om ‘gevaar’ in de toekomst te voorkomen. Kom jij op een later moment in een soortgelijke situatie, dan reageert jouw brein hierop. Stel dat je het slachtoffer was van een vechtpartij waarbij veel geschreeuwd werd, dan kunnen een stel schreeuwende tieners een trigger zijn. Dit terwijl deze tieners niet per se gevaarlijk zijn. Trauma’s hebben een subjectief perspectief. Twee mensen kunnen exact hetzelfde meemaken, maar dit totaal anders ervaren. Zo kan het zijn dat waar de ene persoon een trauma ontwikkelt na de gebeurtenis, de ander het (relatief) eenvoudig van zich af laat glijden.

Soorten trauma’s 

We onderscheiden twee soorten trauma’s: een enkelvoudig trauma en meervoudig (of complex) trauma. Bij een enkelvoudig trauma heb je last van een op zichzelf staande gebeurtenis. Bijvoorbeeld een verkeersongeluk. Als je meerdere keren of een langere periode iets vervelends meemaakt, dan heb je kans een meervoudig (complex) trauma te ontwikkelen. Voorbeelden zijn jarenlange pesterijen of herhaaldelijk seksueel misbruik. Een meervoudig trauma kan je karakter en ontwikkeling beïnvloeden, omdat het dieper in je systeem zit. Toch betekent het niet automatisch dat een meervoudig trauma ernstiger is dan een enkelvoudig trauma. Beide soorten trauma’s kunnen veel invloed hebben op je leven.

 

De symptomen van een trauma 

De symptomen van een trauma verschillen per persoon. Veelvoorkomende symptomen zijn:

• Herbelevingen
• Stress
• Angst
• Concentratieproblemen
• Hyperactiviteit
• Verdriet
• Gevoelloosheid
• Boosheid
• Vermijdingsgedrag
• Vermoeidheid
• Prikkelbaarheid
• Hoge bloeddruk of hartslag
• Depressieve gevoelens
• Alcohol- of drugsmisbuik

 

Trauma en PTSS

Wanneer de klachten na een traumatische ervaring niet verdwijnen kan er sprake zijn van PTSS (posttraumatische stressstoornis). PTSS kan ontstaan wanneer je een traumatische ervaring niet goed verwerkt. Nog meer dan bij een trauma zul je herbelevingen ervaren en vaak is er sprake van emotieregulatie-problematiek en dissociatie. We zien PTSS vaak voortkomen uit jeugdtrauma, waarbij iemand op jonge leeftijd langdurig en ernstig getraumatiseerd is.

Therapie voor traumaverwerking

Wanneer je te maken krijgt met traumatische ervaringen, dan lijkt ‘wegstoppen’ vaak een goed idee. Dat is het echter niet. Een trauma wegstoppen kan jouw klachten erger maken. Luisteren naar je gevoel en dit accepteren – hoe moeilijk ook – is het beste voor jouw herstel. Erover praten met de mensen om je heen kan al veel oplossen. Een volgende stap bij het verwerken van een trauma is het zoeken van (professionele) hulp. Een psycholoog of traumatherapeut kan je helpen om de traumatische gebeurtenis een plekje te geven. Samen bepaal je welke vorm van therapie het beste bij jouw situatie past. Veelgebruikte therapievormen bij traumabehandeling zijn gesprekstherapie (psychosociale therapie), schematherapie met imaginaire rescripting en EMDR-therapie.

Traumatherapie in Leiden, Katwijk, Utrecht, Amsterdam, Woerdense Verlaat en Eindhoven – Son en Breugel

Bij onze psychologenpraktijk  hebben we begrip voor jouw verhaal en gevoelens. We hebben ruime ervaring met traumabehandeling.

Kosten en vergoeding voor therapie traumaverwerking

Meer informatie over de kosten van traumatherapie bij onze psychologenpraktijk GOB – en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering – vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.

Werken aan trauma. Laat ons helpen. 

Onze psychologen en therapeuten helpen je graag bij het verwerken van jouw trauma. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaande button. Je bent – op korte termijn – welkom voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek.

Aanmelden

In onze psychologenpraktijk kan je ook terecht met jeugdtrauma. Lees hier meer over.


 

Onze psychologen & therapeuten die kunnen helpen met traumaverwerking

Leiden, Katwijk & Valkenburg

Natalie

In de therapie vind ik het belangrijk om met elkaar als mens tot mens contact te hebben. Hierin is maatwerk belangrijk, normaliseren en erkent worden in je gevoelens, gedachtes en moeilijkheden.

Utrecht

Fanny

Ik help jou met aandacht, respect en humor en wanneer nodig zal ik het niet laten je vriendelijk te confronteren. We starten met een gratis intake, waarin we kennis kunnen maken, jouw hulpvraag in kaart brengen en alvast een beetje aan de slag gaan.

Amsterdam

Moniek

Waar sta ik voor: Met respect, gelijkwaardigheid en volledige aandacht. Zonder oordeel, met begrip en een dosis flexibiliteit probeer ik jou op een positieve manier te begeleiden naar de voor jouw beste oplossing.

Simone

Mijn werkwijze is nooit een one-size-fits-all benadering ik kijk in samenspraak met jou wat jij nodig hebt.

Woerdense Verlaat

Nikolien

Ik ben betrokken, open, praktisch, creatief en met een dosis humor weet ik de vinger op de zere plek te leggen. We gaan naar het probleem achter het probleem. Ik werk niet met quick-fixes maar ga samen met jou voor een duurzame oplossing.

Eindhoven - Son en Breugel

Fanny

Ik help jou met aandacht, respect en humor en wanneer nodig zal ik het niet laten je vriendelijk te confronteren. We starten met een gratis intake, waarin we kennis kunnen maken, jouw hulpvraag in kaart brengen en alvast een beetje aan de slag gaan.

GOB Leiden werkt o.a. samen met: