Psychologen- en therapeutenpraktijk zonder wachtlijst
  • Registercounsellor ABvC®
  • Register therapeut BCZ®
  • HQT®

Therapie traumaverwerking

Traumaverwerking is een cruciaal onderdeel van het herstelproces na het ervaren van traumatische gebeurtenissen. In de psychologen- en therapeutenpraktijk in Leiden, Valkenburg en Katwijk bieden we gespecialiseerde therapieën aan om mensen te helpen bij het verwerken van trauma’s. Hieronder vind je meer informatie over wat traumaverwerking inhoudt, hoe je het kunt herkennen en hoe therapie kan helpen.

Wat is traumaverwerking?

Traumaverwerking is het proces waarbij iemand de impact van een traumatische gebeurtenis op zijn of haar leven verwerkt en integreert. Een traumatische gebeurtenis kan van alles zijn, zoals een ongeluk, misbruik, verlies van een dierbare of een gewelddadige confrontatie. Het doel van traumaverwerking is om de emotionele pijn en de negatieve effecten van het trauma te verminderen, zodat iemand weer kan functioneren en een gezond leven kan leiden.

Hoe herken je traumaverwerking?

Traumaverwerking kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de persoon en het type trauma. Enkele veelvoorkomende symptomen van onverwerkte trauma’s zijn:
– Flashbacks of nachtmerries over de traumatische gebeurtenis
– Vermijding van situaties, mensen of plaatsen die doen denken aan het trauma
– Overmatige angst, prikkelbaarheid of woede-uitbarstingen
– Gevoelens van hopeloosheid, schaamte of schuld
– Moeite met concentratie, slapeloosheid of andere slaapproblemen

Hoe kan therapie helpen bij traumaverwerking?

In onze praktijken bieden we gespecialiseerde therapieën aan die specifiek gericht zijn op traumaverwerking, zoals EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), online EMDR-therapie, psychosociale therapie en counselling. Deze therapieën zijn ontworpen om mensen te helpen de traumatische herinneringen te verwerken en de emotionele lading ervan te verminderen. Wij bieden een veilige en ondersteunende omgeving waarin je leert omgaan met jouw emoties, inzichten kan verkrijgen in jouw reactie op het trauma en nieuwe coping-strategieën aanleert.

Het is belangrijk om te erkennen dat traumaverwerking een individueel proces is en dat de duur en het verloop van de therapie voor elke persoon anders kunnen zijn. Door samen te werken met een ervaren therapeut kunnen mensen stappen zetten richting herstel en een gezonder en evenwichtiger leven leiden na een traumatische ervaring.

Kosten en vergoeding voor therapie traumaverwerking

Meer informatie over de kosten van traumatherapie bij onze psychologenpraktijk GOB – en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering – vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.

Therapie waarmee je aan jouw trauma kan werken. Laat ons helpen.

Als je worstelt met onverwerkte trauma’s en behoefte hebt aan ondersteuning, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze praktijken in Leiden, Valkenburg en Katwijk voor professionele hulp en begeleiding bij traumaverwerking. We staan klaar om je te helpen op jouw weg naar herstel. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaande button. Je bent – op korte termijn – welkom voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek.

In onze psychologenpraktijk kan je ook terecht met jeugdtrauma. Lees hier meer over.

Psycholoog en relatietherapeut | Natalie

GOB Leiden werkt o.a. samen met: