Psychologen- en therapeutenpraktijk zonder wachtlijst
  • Registercounsellor ABvC®
  • Register therapeut BCZ®
  • HQT®

Therapie faalangst

Ervaar je intense angst of spanning in situaties waarin je moet presteren, zoals bij examens, presentaties of sociale evenementen? Dan zou je last kunnen hebben van faalangst. In de psychologen- en therapeutenpraktijk in Leiden, Valkenburg en Katwijk begrijpen we hoe verlammend faalangst kan zijn en bieden we gespecialiseerde therapieën aan om cliënten te helpen hiermee om te gaan. Hieronder vind je meer informatie over faalangst, hoe je het kunt herkennen en hoe therapie kan helpen.

Wat is faalangst?

Faalangst is een veelvoorkomende vorm van angst die optreedt in situaties waarin je wordt beoordeeld of waarin je een prestatie moet leveren. Het kan leiden tot intense gevoelens van angst, stress en onzekerheid, waardoor het moeilijk wordt om goed te functioneren en te presteren. Faalangst kan zowel op school, op het werk als in sociale situaties voorkomen en kan verschillende oorzaken hebben, waaronder perfectionisme, negatieve zelfbeoordeling en angst voor afwijzing of kritiek.

Hoe herken je faalangst?

Faalangst kan zich op verschillende manieren manifesteren, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
– Lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, zweten, trillen en maagklachten
– Vermijdingsgedrag, zoals het uitstellen van taken of situaties vermijden waarin je moet presteren
– Negatieve gedachten en zelfkritiek, zoals “Ik ben niet goed genoeg” of “Ik zal falen”
– Gevoelens van paniek, angst en onzekerheid voorafgaand aan prestaties of beoordelingen

Hoe kan therapie helpen bij faalangst?

Therapie speelt een belangrijke rol bij het omgaan met faalangst en het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën. In onze praktijk bieden we verschillende therapieën aan die kunnen helpen bij de behandeling van faalangst, zoals psychosociale therapie, counselling, EMDR-therapie, EDMR-therapie online en ontspanningstechnieken.

Faalangst aanpakken met EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitysing and Reprocesssing) is zeer effectief bij het aanpakken van faalangst. Deze vorm van therapie helpt je om trauma’s, jeugdproblemen en angsten achter je te laten. Vaak weet je zelf vrij goed waar jouw faalangst vandaan komt. In dat geval kan EMDR-therapie gericht worden toegepast en zul je snel resultaat zien. Tevens is online EMDR-therapie mogelijk.

Therapie faalangst, hoe kan het helpen?

We werken samen met cliënten om de onderliggende oorzaken van faalangst te identificeren, disfunctionele denkpatronen en gedragingen aan te pakken, en zelfvertrouwen op te bouwen. Dit kan onder meer het aanleren van stressmanagementtechnieken, assertiviteitstraining en het ontwikkelen van realistische doelen en verwachtingen omvatten.

Kosten en vergoeding voor therapie bij faalangst

Meer informatie over de kosten van onze behandelingen en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.

Overwin je faalangst. Laat ons helpen.

Als je vermoedt dat je last hebt van faalangst en hulp nodig hebt om hiermee om te gaan, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze praktijken in Leiden, Valkenburg en Katwijk. Je bent op korte termijn welkom voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek.

Psycholoog en relatietherapeut | Natalie

GOB Leiden werkt o.a. samen met: