Ben je vaak bang dat wat je wilt doen zal mislukken? Dat je niet voldoet aan de verwachting van anderen? Of dat je – erger nog – niet voldoet aan je eigen verwachtingen? Ben je bang om dingen fout te doen en door anderen te worden afgekeurd? Dan heb je waarschijnlijk last van faalangst.
Het woord zegt het eigenlijk al: faalangst is de (enorme) angst om te falen. Zo kun je bijvoorbeeld angstig zijn voorafgaand aan een functioneringsgesprek of belangrijke vergadering. Ook kan het zijn dat je sociale gelegenheden, zoals een verjaardag, ontzettend spannend vindt. Tot op bepaalde hoogte is faalangst functioneel; het motiveert je namelijk je goed voor te bereiden op situaties. Wanneer de faalangst echter zo erg wordt dat je bewust situaties vermijdt, bevriest op het moment dat je moet presteren of té hard gaat werken ter compensatie, dan is het tijd om je faalangst aan te pakken.
Er bestaan 3 types faalangst:
Op het moment dat de faalangst de overhand neemt kun je last krijgen van verschillende symptomen. Een aantal veelvoorkomende lichamelijke symptomen bij faalangst zijn:
Mentale symptomen van faalangst zijn:
Faalangst ontwikkelt zich in de loop van je leven. Onzekerheid kan aangeboren zijn, maar faalangst ontwikkelt zich veelal door ervaringen in jouw jeugd. Zo kan het ontstaan doordat je als kind hoge druk ervaren hebt om te presteren. Bijvoorbeeld vanuit je ouders. Ook kan het zijn dat jou vaak verteld is wat je fout deed, in plaats van wat je goed deed. Wanneer je opgroeide met een of twee faalangstige ouders kan het ook zijn dat de faalangst bij jou is aangeleerd. Naarmate je ouder wordt, en daarmee bewuster van je sociale omgeving, ontwikkelen reeds bestaande angsten zich verder.
Faalangst overwinnen kan op verschillende manieren. Soms kom je zelf al een heel eind. Zo helpt het al als je:
Heeft de faalangst veel invloed op je dagelijks leven en beperkt het je in jouw functioneren? Dan is het slim om de hulp van een psycholoog in te schakelen. Deze kan je met behulp van gesprekstherapie en/of cognitieve gedragstherapie helpen de faalangst te overwinnen of verminderen. Ook is het mogelijk je faalangst aan te pakken met EMDR-therapie.
EMDR (Eye Movement Desensitysing and Reprocesssing) is zeer effectief bij het aanpakken van faalangst. Deze vorm van therapie helpt je om trauma’s, jeugdproblemen en angsten achter je te laten. Vaak weet je zelf vrij goed waar jouw faalangst vandaan komt. In dat geval kan EMDR-therapie gericht worden toegepast en zul je snel resultaat zien. In onze praktijk in Leiden (locatie Valkenburgs Meer) biedt psycholoog Natalie Spierings EMDR-therapie bij faalangst aan.
Krijgt faalangst de overhand in jouw leven? Je bent van harte welkom in één van onze psychologiepraktijken om er samen aan te werken.
Meer informatie over de kosten van onze behandelingen en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.
Onze psychologen en therapeuten helpen je graag jouw faalangst de baas te worden. Meer weten? Meld je dan aan via onderstaande button. Je bent op korte termijn welkom voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek.
In de therapie vind ik het belangrijk om met elkaar als mens tot mens contact te hebben. Hierin is maatwerk belangrijk, normaliseren en erkent worden in je gevoelens, gedachtes en moeilijkheden.
Ik help jou met aandacht, respect en humor en wanneer nodig zal ik het niet laten je vriendelijk te confronteren. We starten met een gratis intake, waarin we kennis kunnen maken, jouw hulpvraag in kaart brengen en alvast een beetje aan de slag gaan.
Waar sta ik voor: Met respect, gelijkwaardigheid en volledige aandacht. Zonder oordeel, met begrip en een dosis flexibiliteit probeer ik jou op een positieve manier te begeleiden naar de voor jouw beste oplossing.
Mijn werkwijze is nooit een one-size-fits-all benadering ik kijk in samenspraak met jou wat jij nodig hebt.
Ik ben betrokken, open, praktisch, creatief en met een dosis humor weet ik de vinger op de zere plek te leggen. We gaan naar het probleem achter het probleem. Ik werk niet met quick-fixes maar ga samen met jou voor een duurzame oplossing.
Ik help jou met aandacht, respect en humor en wanneer nodig zal ik het niet laten je vriendelijk te confronteren. We starten met een gratis intake, waarin we kennis kunnen maken, jouw hulpvraag in kaart brengen en alvast een beetje aan de slag gaan.