Psychologen- en therapeutenpraktijk zonder wachtlijst
  • Registercounsellor ABvC®
  • Register therapeut BCZ®
  • HQT®

Boeken

Zelfhulpboeken voor en door cliënten.

Het verkennen van boeken die resoneren met jouw persoonlijke uitdagingen kan een onverwacht therapeutisch effect hebben. Een belangrijke reden hiervoor is dat boeken ons laten zien dat we niet alleen zijn met onze problemen. Ze bieden een unieke kijk op de ervaringen van anderen die gelijke situaties hebben doorgemaakt. Dit kan een grote troost zijn, omdat het een gevoel van verbondenheid en begrip creëert dat moeilijk elders te vinden is.

Bovendien bieden boeken nieuwe perspectieven en oplossingen voor problemen die we misschien zelf niet hadden overwogen. Een auteur deelt strategieën die in hun leven of in dat van anderen hebben gewerkt. Wat ons praktische handvatten kan geven om onze eigen problemen aan te pakken. Van het omgaan met stress en angst tot het navigeren door complexe interpersoonlijke relaties en jeugdproblematiek. Boeken kunnen een bron van waardevolle inzichten zijn.

Het proces van lezen zelf heeft ook therapeutische voordelen. Het dwingt ons om te vertragen en ons af te zonderen van de dagelijkse afleidingen en stressfactoren. Deze vorm van ‘ontsnapping’ kan ons helpen mentaal op te laden en onze gedachten te ordenen. Wat essentieel is om weloverwogen beslissingen te nemen over hoe we onze problemen kunnen aanpakken.

Bovendien kan lezen ons empathisch vermogen vergroten. Door ons in te leven in de personages en hun conflicten, oefenen we ons in het begrijpen van de emoties en situaties van anderen, wat ons kan helpen in onze eigen sociale interacties en zelfreflectie.

Samengevat, het lezen van boeken die resoneren met jouw problemen kan een effectieve manier zijn om steun te vinden, nieuwe oplossingen te ontdekken en een dieper begrip van jezelf en anderen te ontwikkelen. Het is een toegankelijke bron van troost en wijsheid die vaak onderschat wordt.


 

AD(H)D

Het verstrooide brein

Het verstrooide brein van Gabor Maté is een must-read voor wie AD(H)D (Attention Deficit Disorder) heeft, en voor wie iemand kent met ADD.

Narcisme

Van narcisme bij je verzorgers tot en met narcisme in je (romatisch en platonische) relaties.

Ongezien Opgegroeid

Herstel na een jeugd met narcistische, afwijzende of afstandelijke ouders/verzorgers.

Voorbij het narcisme

Hoe narcisme invloed kan hebben op alle facetten van het leven én wat je kunt doen om jezelf te beschermen. Van een narcistische ouder tot leidinggevende.

Destructieve relaties op de schop

Psychopaten zijn erop uit om mensen in hun omgeving kapot te maken. In relaties hebben deze mensen weinig te bieden en vaak richten zij met bedrog, manipulaties en (psychisch) geweld grote schade aan.

Verborgen narcisme; Het gaslighteffect

Het behandelt het fenomeen gaslighting: een vorm van narcistische, mentale mishandeling, waarbij de misbruiker bewust onjuiste informatie doorgeeft met als doel het slachtoffer aan zichzelf en het gezond verstand te laten twijfelen.

Zal ik ooit genoeg, goed genoeg, zijn

Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn, al meer dan 10 jaar toonaangevend op het gebied van relaties tussen vrouwen en hun narcistische moeders

Emotionele verwaarlozing

Ongekende gevoelens

In Ongekende gevoelens, Over emotionele bagage en de invloed daarvan op (volwassen) kinderen van Jonice Webb leer je de emotionele bagage vanuit je relatie met je ouders (en hun relatie met hun ouders) te herkennen en het patroon van ongekende emoties te doorbreken.

De emotioneel afwezige moeder

In 'De emotioneel afwezige moeder' van Jasmin Lee Cori ga je aan de slag met je moederwond. Was je moeder vroeger vaak te druk, te moe, afwezig of afstandelijk? Of ging al haar aandacht naar haar eigen (mentale) gezondheid? Dan kreeg je mogelijk niet de aandacht, liefde en verzorging die je als kind nodig had.

Patronen doorbreken

Maak je steeds weer dezelfde fouten in het leven terwijl je van plan was om een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen die je zeer tegen je zin niet eenvoudig kunt doorbreken? In dat geval helpt dit op schematherapie gebaseerde boek je op weg naar een tevredener en evenwichtiger leven.

Trauma

Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma

In 'Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma' combineert Janina Fisher actuele neurobiologische kennis over trauma, dissociatie en gehechtheidsproblematiek met een praktische benadering voor de behandeling daarvan. In duidelijke bewoordingen, die zowel de therapeut als de cliënt zullen aanspreken, stelt ze een behandelmodel voor dat de nadruk legt op ‘verwerking’ – een omvorming van de relatie tot het zelf, waarbij schaamte, zelfverachting en aannames van schuld vervangen worden door compassievolle acceptatie.

Traumasporen in lichaam, brein en geest

Huiselijk geweld, misbruik, verwaarlozing, verslaving, ongelukken, (oorlogs)misdrijven… trauma verandert je leven radicaal. Bessel van der Kolk – een van ’s werelds meest vooraanstaande traumadeskundigen – geeft inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek toont hij nieuwe wegen naar herstel, waarbij lichaam en geest worden gereguleerd.

Traumasporen het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen

NEDERLANDSE VERTALING VAN 'THE BODY KEEPS THE SCORE' – oorspronkelijke Nederlandse uitgave Dit diepmenselijke boek geeft een verhelderend inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma, en biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen die de verwoestende effecten van traumatische ervaringen heeft leren kennen. Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd, niet alleen vanwege zijn uitwerking op slachtoffers van ongelukken en misdrijven, maar vooral ook vanwege de vaak minder zichtbare tol die huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en verslaving eisen.

Moeizame jeugd

Het kind in je een thuis geven

Ontdek de enorme kracht van het werken met je innerlijke kind! Ons innerlijke kind is de optelsom van alle inprentingen uit onze kindertijd. Vooral negatieve en pijnlijke ervaringen hebben zich hardnekkig vastgezet in ons onderbewustzijn. Als volwassene kunnen die ons hinderen bij het ontplooien van ons volledig potentieel, en bepalen onbewust hoe we relaties aangaan en onderhouden.

Het innerlijk kind en de liefde

Een relatie aangaan met een ander is een basisbehoefte van elk mens. Of we daarin slagen hangt af van welke autonomieprogramma’s we in onze kindertijd hebben ontwikkeld. Een te sterke bindingswens maakt ons al gauw afhankelijk van een partner, een te sterk ontwikkeld verlangen naar autonomie kan leiden tot bindingsangst.

Het helen van je innerlijk kind

Ieder van ons heeft een innerlijk kind in zich. Het blijft je hele leven bij je en onthoudt pijnlijke ervaringen die je je niet meer bewust herinnert. Als je angsten, verslavingen of vermijdingsstrategieën ontwikkelt, hangt dat meestal nauw samen met het gekwetste innerlijke kind. Maar hoe kun je met dat kind in contact komen en het geven wat het nodig heeft?

Het miskende kind in onszelf

Het miskende kind in onszelf is vooral een boek over de ervaringen in onze (vroegste) kindertijd en hoe die van doorslaggevende invloed zijn op ons latere leven. Reeds vanaf ons prenatale bestaan kunnen we in min of meerdere mate verwond en gekrenkt geraken door miskenning van onze natuurlijke behoeften. Deze miskenning komt het duidelijkst naar voren in de verstoring van ons gevoelsleven. De onderdrukking van gevoelens is de pijn van het Kind in de volwassene.

Toxic Parents

Millions of lives are damaged by the legacy of parental abuse. This title confronts this painful legacy and shows why it is so difficult to put the past behind you. The author offers alternatives for freeing yourself from the patterns of your relationships with your parents.

Relaties

Laat me niet los

Dr. Sue Johnson neemt ons mee langs allerlei onderzoeken en experimenten waaruit blijkt dat mensen niet geboren zijn om alleen te zijn, maar juist om zich te verbinden met anderen. Pas dan zijn we op ons best! Daarbij gaat het niet om het inleveren van onze zelfstandigheid maar juist om de gezamenlijkheid die ons kracht geeft.

Houd me vast

Op basis van de Emotionally Focused Couple Therapy geeft dr. Sue Johnson tips voor een veilige en hechte relatie. Dat willen we toch allemaal? Dr. Sue Johnson schreef Houd me vast, een bestseller voor relatietherapeuten en stellen die aan hun relatie willen werken. We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid, maar soms hebben we daar een beetje hulp bij nodig. Om weer samen te praten, een uitgedoofde relatie nieuw leven in te blazen, of een relatie die verkeerd dreigt te re gaan te redden.

Waarom luister je niet?

Helder communiceren met je partner de sleutel tot een goede relatie is. Niemand heeft betere oplossingen voor relatieproblemen dan stellen zelf. Als partners met elkaar praten zonder elkaar af of aan te vallen, bedenken ze samen de beste manieren om het weer leuk te hebben met elkaar.

Het moet helemaal anders

Het lukt je niet om je plannen in daden om te zetten. Er zijn te veel bezwaren. Je zit klem. In Het moet helemaal anders beschrijft psycholoog Jean-Pierre van de Ven de drie stappen van het veranderingsproces. Het grootste obstakel bij elke verandering is niet je partner of je portemonnee, maar een gebrek aan zelfkennis.

Blijf bij mij

Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden legt Rika Ponnet de dieperliggende oorzaak van relatieproblemen bloot en toont ze hoe hechtingsstijlen vaak aan de basis liggen. Ze kiest daarbij resoluut voor een realistische visie op relaties, weg van het romantische ideaalbeeld dat ons al te vaak wordt opgedrongen.

Hoe heb ik je lief

Hoe heb ik je lief is een boek over liefde. In dit boek wordt beschreven wat de betekenis van liefde is en hoe jij en ik onze liefde kunnen vormgeven in ons dagelijks bestaan. Wij brengen liefde tot uiting in seksualiteit en intimiteit. Hoe heb ik je lief is een boek dat ontstaan is in de praktijk. Het is ontwikkeld in talloze trainingen en gesprekken met individuen, partners en groepen. Liefde is de kracht die ons in staat stelt relaties aan te gaan, te onderhouden en te verdiepen.

Algemene persoonlijke ontwikkeling

Jezelf leren kennen waardoor je patronen kan doorbreken. Onderstaande boeken helpen daarbij!

Ik (k)en mijn ikken

Je hebt verschillende kanten, delen of subpersonen die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten.

Inzicht in overdracht en tegenoverdracht

Wie inziet hoe ingrijpend het effect van gevoelsoverdracht op persoonlijke relaties kan inwerken, kan ook stilstaan bij de effecten van de eigen overdracht op anderen. Overdracht en tegenoverdracht spelen een prominente rol in veel relaties. Iedereen heeft ermee te maken, op een manier die emotioneel diep kan ingrijpen. Bij overdracht draag je onbewust oude gevoelens over op de ander. Je vult voor de ander in hoe die zich voelt tegenover jou.

Geweldloze communicatie

Geweldloze Communicatie helpt ons stevig in het leven te staan, te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat. Het is een taal van mededogen waarmee we de machtsstrijd overstijgen en bewegen naar samenwerking en vertrouwen. Zo verloopt de communicatie ontwapenend, doeltreffend en verbindend.

Stress - Overspannen - Burn-out

Burn-on

In 'Burn-on' geeft Mieke Lannoey tips om een de functionerende burn-out te voorkomen, wanneer je niet meer uit de werkmodus kunt komen. In Burn-on schrijft Mieke Lannoey over de functionerende burn-out. Burn-on is een nieuw klinisch beeld dat vooral hoogopgeleide mensen treft, mensen die vastlopen in een innerlijke werkmodus, een permanente professionele fixatie hebben en dwangmatig gericht zijn op prestaties en zelfverbetering.

Uit je burn-out

Uit je burn-out is een inspirerend programma dat je stap voor stap helpt om uit je burn-out te komen. Aan de hand van praktische oefeningen en voorbeelden leer je de regie weer in eigen hand te nemen

Eerste hulp bij stress & burn-out

Stress is goed. Ja, je leest het goed. Meer nog: stress is noodzakelijk. Stress zorgt ervoor dat je uit je comfortzone komt en een betere versie van jezelf wordt. We hebben allemaal een gezonde portie stress nodig in ons leven, anders zouden we niks bereiken. Maar natuurlijk heeft stress ook negatieve kanten. Langdurig blootgesteld worden aan stress maakt mensen ziek. En het ergste is: de meesten onder ons zien dat helemaal niet aankomen. Dit boek helpt je om de negatieve stress tijdig te herkennen en de effecten ervan tot een minimum te herleiden.

Burn-out

Burn-out is een verkenning op weg naar verandering. Zoals Mieke Lannoey zelf zegt: verwelkom je burn-out, het kan je leven redden! Burn-out van Mieke Lannoey is een persoonlijk verhaal over burn-out.

Van big bang tot burn-out

Een aanrader!' - Dick Swaab 'Leest als een roman.' - Robert Hofstra, hoogleraar humane genetica Stress is zonder twijfel een van de meest misbruikte begrippen van deze tijd. Maar wat ís stress eigenlijk? Bijna 14 miljard jaar na de oerknal, 200.000 jaar nadat homo sapiens zijn intrede deed en twee eeuwen na de Industriële Revolutie is de wereld in steeds hoger tempo steeds complexer aan het worden. Ons stress-systeem, grotendeels gevormd in een periode waarin nog niet eens leven op het land bestond, is helemaal niet toegerust om de problemen van deze tijd het hoofd te bieden.

Hooggevoelig/HSP

Eerste hulp bij hoogsensitiviteit

Raak je snel overprikkeld? Lijkt het soms alsof je veel meer tijd nodig hebt dan anderen om een beslissing te nemen? En zinderen zowel positieve als negatieve emoties lang bij je na? Dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent. Je bent zeker niet de enige; naar schatting 15 procent van alle mensen is hoogsensitief. De voorbije jaren is hoogsensitiviteit zowel in de wetenschappelijke wereld als in de populaire media een hot topic. Toch bestaan er nog altijd veel misverstanden rond.

Leven zonder filter

Voel jij je anders dan de meeste mensen? Krijg je meer indrukken binnen? Ben je sneller moe? Maar heb je ook meer oog voor detail? Ervaar je intense emoties, voel je anderen makkelijk aan en streef je naar diepgaande contacten? Dan ben jij mogelijk hoogsensitief. In Leven zonder filter vertelt Fleur openhartig en met zelfrelativering over de zoektocht naar haar gebruiksaanwijzing.

Leven met hooggevoeligheid

Alles zien en alles horen; een kamer binnenkomen en niet alleen de meubels en de mensen, maar ook de onuitgesproken conflicten waarnemen; veel behoefte hebben aan rust, aan tijd voor jezelf om na te denken en te dromen. Herkenbaar? Dit zijn een aantal voorbeelden van kenmerken van hooggevoelige personen.

Hoogsensitieve personen

Hoogsensitieve personen bevat heldere tips en adviezen voor het omgaan met hoogsensitiviteit, hoe van je onzekerheid af kunt komen en hoe je een nieuwe sociale balans kunt vinden.

Prikkels bijten niet!

Hoogsensitieve High Sensation Seekers (HSS) willen prikkels niet mijden, maar intens ervaren. Ongeveer 30% van de hoogsensitieve personen heeft gevarieerde prikkels in het leven nodig om goed te functioneren. Eén op de vijf realiseert zich dat niet. Daar brengt dit boek verandering in.

Hoogsensitieve personen in de liefde

Word je makkelijk verliefd, maar ben je tegelijkertijd bang voor intimiteit? Word je moe van al die opmerkingen dat je 'te gevoelig' bent? Heb je moeite om respect op te brengen voor je meer rationele partner? Of heb je al besloten dat liefde voor jou als HSP niet is weggelegd? Met Hoogsensitieve personen in de liefde heeft Elaine N. Aron een praktisch zelfhulpboek geschreven voor HSP's die op zoek zijn naar een gelukkige, gezonde en romantische relatie, met of zonder een HSP als partner.

Verlies en Rouw

Herbergen van Verlies

In dit boek word je als lezer meegenomen op de tocht door het rouwlandschap na een ingrijpend verlies. Mensen zijn op zoek naar een plek waar hun verhaal verteld én gehoord kan worden.

Met mijn ziel onder de arm

In dit boek wordt duidelijk hoe onlosmakelijk liefde en rouw met elkaar verweven zijn. Wie liefheeft, neemt het risico van verlies erbij. Want zonder rouw gaat het niet.