Psychologen- en therapeutenpraktijk zonder wachtlijst
  • Registercounsellor ABvC®
  • Register therapeut BCZ®
  • HQT®

Therapie gaslighting

Gaslighting is een vorm van emotioneel misbruik waarbij iemand systematisch twijfel zaait over de realiteit van een ander, waardoor die persoon zijn eigen waarnemingen, geheugen en gezond verstand begint te wantrouwen. Dit kan leiden tot gevoelens van verwarring, machteloosheid en isolement bij het slachtoffer. In de psychologen- en therapeutenpraktijk in Leiden, Valkenburg en Katwijk begrijpen we hoe schadelijk gaslighting kan zijn en bieden we gespecialiseerde therapieën aan om mensen te helpen hiermee om te gaan.

Wat is gaslighting?

Gaslighting is een manipulatieve tactiek waarbij de dader de perceptie van de realiteit van het slachtoffer verdraait, vaak om controle te krijgen, macht uit te oefenen of schuld te ontlopen. Dit kan zich uiten in het ontkennen van gebeurtenissen, het verdraaien van feiten, het bagatelliseren van de gevoelens van het slachtoffer en het creëren van een sfeer van verwarring en wantrouwen.

Hoe herken je gaslighting?

Gaslighting kan moeilijk te herkennen zijn, omdat het geleidelijk en subtiel kan gebeuren. Enkele mogelijke tekenen van gaslighting zijn:
– Constante ontkenning van gebeurtenissen of situaties zoals ze zich hebben voorgedaan
– Het stellen van vragen als “Ben je gek?” of “Dacht je dat echt?”
– Het minimaliseren van de gevoelens en ervaringen van het slachtoffer
– Het verdraaien van feiten om het slachtoffer in diskrediet te brengen
– Het isoleren van het slachtoffer van vrienden en familie om de controle te vergroten

Therapie gaslighting: hoe kan therapie helpen?

Therapie speelt een cruciale rol bij het helpen van slachtoffers van gaslighting om hun eigen realiteit te herstellen, hun zelfvertrouwen te herwinnen en gezonde grenzen te stellen. In onze praktijk bieden we therapie aan die kunnen helpen bij het verwerken van gaslighting-ervaringen, zoals psychosociale therapie, counselling en trauma-gerichte therapie (EMDR of EMDR-therapie online).

We werken samen met cliënten om de impact van gaslighting te begrijpen, gezonde copingstrategieën te ontwikkelen en het herstelproces te bevorderen. Dit kan onder meer het identificeren en aanpakken van negatieve overtuigingen, het versterken van zelfcompassie en het opbouwen van ondersteunende sociale netwerken omvatten.

Kosten & Vergoeding

Veel zorgverzekeraars bieden vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering. Een kennismakingsgesprek bij onze praktijk is altijd kosteloos. Bekijk onze Tarieven & Vergoeding pagina voor meer informatie over de kosten en vergoedingen.

Als je vermoedt dat je slachtoffer bent van gaslighting en hulp nodig hebt om hiermee om te gaan, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze praktijk in Leiden, Valkenburg en Katwijk.

Psycholoog en relatietherapeut | Natalie

GOB Leiden werkt o.a. samen met: