Psychologen- en therapeutenpraktijk met vergoeding
  • Registercounsellor ABvC®
  • Register therapeut BCZ®
  • HQT®

Therapie voor jeugdtrauma

Een moeilijke jeugd kan (grote) gevolgen hebben voor de rest van je leven. Gebeurtenissen die je als kind meemaakte kunnen invloed hebben op je volwassen leven. Hoe graag je het ook zou willen, de herinnering aan een traumatische gebeurtenis laat zich niet zomaar uitwissen. Hoe je in het leven staat, je zelfbeeld, jouw relaties en zelfs jouw gezondheid worden beïnvloed door jouw jeugd.

Wat is een jeugdtrauma?

Wanneer we het hebben over een jeugdtrauma gaat het over traumatische en stressvolle gebeurtenissen in jouw jeugd. Negatieve ervaringen in jouw kindertijd kunnen zich in jouw volwassen leven op problematische wijze uiten. Een jeugdtrauma kan (onder andere) ontstaan door:

  • Ruzies of geweld binnen het gezin
  • Geestelijke en/of lichamelijke mishandeling
  • Emotionele verwaarlozing
  • Seksueel misbruik
  • Ernstige ziekte bij jezelf of een gezinslid
  • Zware financiële omstandigheden
  • Pesten

 

Jeugdtrauma door emotionele verwaarlozing

Soms zijn nare ervaringen uit je jeugd minder tastbaar. Je loopt in je volwassen leven tegen problemen aan die je niet kunt verklaren. Zo kun je de band met je ouders als moeilijk ervaren, zonder dat je weet waarom dit zo is. Het kan zijn dat je geen herinneringen hebt aan specifieke gebeurtenissen in jouw jeugd die moeilijk of traumatisch waren. Maar misschien voelde jij je tijdens jouw jeugd niet gezien en gehoord en had je het gevoel er alleen voor te staan. Onzichtbaar binnen jouw gezin. Deze emotionele verwaarlozing kan net zoveel (al dan niet meer) invloed hebben op jouw toekomst. Het is goed mogelijk door deze vorm van verwaarlozing een jeugdtrauma op te lopen.

De gevolgen van een moeilijke jeugd

Een onverwerkt jeugdtrauma kan op latere leeftijd leiden tot angststoornissen, depressie, een negatief zelfbeeld, een gevoel van onveiligheid en eenzaamheid. Een jeugdtrauma kan gevolgen hebben voor de manier waarop jij als volwassene omgaat met stressvolle situaties, het reguleren van emoties en het aangaan en onderhouden van relaties. Traumatische ervaringen in jouw jeugd maken je daardoor vatbaarder voor – onder andere – een ongezonde levensstijl, het gebruik van verslavende middelen en eetstoornissen.

 

De symptomen van een jeugdtrauma

Een jeugdtrauma kan zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld door:

  1. Herbelevingen
    Nare beelden en gedachten die zich opdringen. Soms zelfs een fysieke of emotionele reactie wanneer je in een soortelijke situatie terecht komt.
  2. Slapeloosheid, prikkelbaarheid en hyperactivatie
    Dromen over de nare gebeurtenissen uit jouw jeugd houden je ’s nachts wakker. Je bent snel overprikkeld of overactief en komt daardoor moeilijk in slaap. Overdag leidt dit bijvoorbeeld tot woedeaanvallen of concentratieproblemen.
  3. Angsten
    Je wordt steeds angstiger en waakzamer of krijgt te maken met paniekaanvallen.

Jeugdtrauma verwerken

De eerste stap bij het verwerken van een jeugdtrauma is het zoeken van (professionele) hulp. Samen met een psycholoog of traumatherapeut bepaal je welke vorm van therapie het beste aansluit bij jouw specifieke trauma’s, jouw klachten en bij jou als persoon. Een jeugdtrauma onbehandeld laten kan langdurige klachten opleveren en zich ontwikkelen tot PTSS (posttraumatische stressstoornis). Therapievormen die effectief zijn bij het verwerken van een jeugdtrauma zijn onder meer gesprekstherapie (psychosociale therapie), schematherapie met imaginaire rescripting en EMDR-therapie.

Traumatherapie in Leiden, Katwijk, Utrecht, Amsterdam, Woerdense Verlaat en Eindhoven – Son en Breugel

Bij onze psychologenpraktijk vind je begrip voor jouw situatie, jouw verhaal en gevoelens. Ook onze psychologen en therapeuten hebben uitdagingen gekend in het leven. Onze eigen ervaringen gecombineerd met onze psychologische kennis vormen de basis in onze psychologiepraktijk. Samen gaan we aan de slag met jouw mentale gezondheid. Hierbij staan transparantie, eerlijkheid en veiligheid voorop.

Kosten en vergoeding voor traumatherapie

Meer informatie over de kosten van traumatherapie bij psychologenpraktijk GOB – en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering – vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.

Werken aan je jeugdtrauma. Laat ons helpen.

Onze psychologen en therapeuten helpen je graag bij het verwerken van jouw jeugdtrauma’s. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaande button. Je bent – op korte termijn – welkom voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek.

Aanmelden


 

Onze psychologen & therapeuten die kunnen helpen bij jeugdtrauma

Leiden, Katwijk & Valkenburg

Natalie

In de therapie vind ik het belangrijk om met elkaar als mens tot mens contact te hebben. Hierin is maatwerk belangrijk, normaliseren en erkent worden in je gevoelens, gedachtes en moeilijkheden.

Utrecht

Fanny

Ik help jou met aandacht, respect en humor en wanneer nodig zal ik het niet laten je vriendelijk te confronteren. We starten met een gratis intake, waarin we kennis kunnen maken, jouw hulpvraag in kaart brengen en alvast een beetje aan de slag gaan.

Amsterdam

Moniek

Waar sta ik voor: Met respect, gelijkwaardigheid en volledige aandacht. Zonder oordeel, met begrip en een dosis flexibiliteit probeer ik jou op een positieve manier te begeleiden naar de voor jouw beste oplossing.

Simone

Mijn werkwijze is nooit een one-size-fits-all benadering ik kijk in samenspraak met jou wat jij nodig hebt.

Woerdense Verlaat

Eindhoven - Son en Breugel

Fanny

Ik help jou met aandacht, respect en humor en wanneer nodig zal ik het niet laten je vriendelijk te confronteren. We starten met een gratis intake, waarin we kennis kunnen maken, jouw hulpvraag in kaart brengen en alvast een beetje aan de slag gaan.

GOB Leiden werkt o.a. samen met: