Psychologen- en therapeutenpraktijk zonder wachtlijst
  • Registercounsellor ABvC®
  • Register therapeut BCZ®
  • HQT®

Therapie jeugdtrauma

Onder jeugdtrauma valt emotionele verwaarlozing. Emotionele verwaarlozing door ouders of verzorgers kan een diepgaande impact hebben op iemands leven en welzijn. Bij onze psychologen- en therapeutenpraktijk in Leiden, Valkenburg en Katwijk bieden we therapie voor jeugdtrauma. Deze vorm van therapie richt zich specifiek op het verwerken van traumatische gebeurtenissen uit de kindertijd om zo de weg naar herstel te ondersteunen.

Wat is emotionele verwaarlozing?

Het verwijst naar het gebrek aan emotionele steun, erkenning, zorg en betrokkenheid van ouders of verzorgers naar hun kinderen toe. Dit kan zich uiten in het negeren van emoties, gebrek aan liefde en affectie, het niet serieus nemen van de behoeften van het kind, en het niet bieden van een veilige en ondersteunende omgeving.

Hoe herken je jeugdtrauma?

Het kan zich manifesteren in verschillende symptomen, zoals een laag zelfbeeld, moeite met het uiten van emoties, depressie, angst, problemen met relaties, en gevoelens van leegte en eenzaamheid. Het kan zelfs leiden tot persoonlijkheidsstoornissen.

Jeugdtrauma verwerken

Therapie voor emotionele verwaarlozing richt zich op het verkennen en verwerken van de impact van deze ervaringen, het ontwikkelen van zelfcompassie en het herstellen van het vertrouwen in zichzelf en anderen. Door middel van gesprekstherapie, visualisaties in combinatie met EMDR-therapie, zelfreflectie en het aanleren van gezonde copingmechanismen, kunnen mensen leren omgaan met de gevolgen van emotionele verwaarlozing en hun eigen welzijn bevorderen.

Therapie jeugdtrauma: wat kan helpen

De eerste stap bij het verwerken van een jeugdtrauma is het zoeken van (professionele) hulp. Samen met een psycholoog of traumatherapeut bepaal je welke vorm van therapie het beste aansluit bij jouw specifieke trauma’s, jouw klachten en bij jou als persoon. Een jeugdtrauma onbehandeld laten kan langdurige klachten opleveren en zich ontwikkelen tot PTSS (posttraumatische stressstoornis). Therapievormen die effectief zijn bij het verwerken van een jeugdtrauma zijn onder meer gesprekstherapie (psychosociale therapie), schematherapie met imaginaire rescripting en EMDR-therapie. Ook behoort online EMDR-therapie tot een optie.

Kosten & Vergoeding

Meer informatie over de kosten van jeugdtrauma bij psychologenpraktijk GOB – en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering – vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.

Werken aan je jeugdtrauma

Als jeugdtrauma onbehandeld blijft, kan het een blijvende impact hebben op het leven. Onze psychologen en therapeuten helpen je graag bij het verwerken van jouw jeugdtrauma’s. We bieden een veilige en ondersteunende omgeving waarin cliënten hun trauma’s kunnen verwerken en hun veerkracht kunnen versterken. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaande button. Je bent – op korte termijn – welkom voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek.

Psycholoog en relatietherapeut | Natalie

GOB Leiden werkt o.a. samen met: