Psychologen- en therapeutenpraktijk met vergoeding
 • Registercounsellor ABvC®
 • Register therapeut BCZ®
 • HQT®

Alternatieve Therapie

Alternatieve therapievormen zijn een goede optie wanneer je verder wilt kijken dan de reguliere therapiemogelijkheden. Omdat het beter past bij jou als persoon bijvoorbeeld. Of omdat de reguliere therapie je tot nu toe niet heeft gebracht wat je wilde. In al onze psychologiepraktijken bieden we alternatieve therapiesoorten aan, waaronder: innerlijk kind-therapie, mindfulness, visualiseren, soul coaching, kinesiologie, paardencoaching en creatieve therapie.

Neem hier contact op

Waarom kiezen voor alternatieve therapie?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor alternatieve therapie. Soms voelt de stap naar reguliere therapie heel groot en kan alternatieve therapie toegankelijker zijn. Maar ook is alternatieve therapie een goede optie wanneer met de reguliere therapievormen niet het gewenste succes behaald wordt. Ook kan het worden ingezet als aanvulling op reguliere therapievormen zoals psychosociale therapie en ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

Alternatieve therapievormen kunnen helpen bij:

 • Stressklachten
 • Burn-outklachten
 • Angstklachten, spanningen en paniekgevoelens
 • Rouw en verlies
 • Slaapproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Vastlopen in gedrag of gevoel
 • Zorgelijke gedachten
 • Schuldgevoel of negatief zelfbeeld

Alternatieve therapie in onze psychologiepraktijken

Lijkt alternatieve therapie je iets te zweverig? Dat hoeft het niet te zijn. Al onze behandelaren zijn down-to-earth en werken met zowel alternatieve als reguliere therapievormen. In de basis wordt bij alternatieve therapie uitgegaan van het gegeven dat de oplossing voor een probleem in jezelf kan worden teruggevonden. Ook wordt er veel waarde toegekend aan intuïtie. Binnen veel alternatieve therapievormen is er daarbij ruimte voor zowel oosterse als westerse zienswijzen. Alternatieve therapieën hebben veelal een spirituele basis, maar dankzij de nuchtere en praktische aanpak van onze behandelaren voelen ze allesbehalve zweverig. Twijfel je toch? Neem dan even contact met ons op.

Onze alternatieve therapieën

We lichten de verschillende alternatieve therapievormen die we bieden in onze psychologiepraktijken hieronder kort toe.

Innerlijk kind-therapie

Innerlijk kind-therapie (ook wel ‘innerlijk kindwerk’ genoemd) is een therapievorm die je helpt pijnlijke, verdrietige en angstige ervaringen uit het verleden aan te pakken. Dit doe je door terug te gaan naar je kindertijd. Het is een geschikte vorm van therapie wanneer je op volwassen leeftijd problemen ervaart die voortkomen uit gebeurtenissen in de eerste 21 jaar van je leven.

Mindfulness

Mindfulness: je volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Aandacht hebben voor datgene waar je op dat moment mee bezig bent. Oftewel: van de automatische piloot af en zonder oordeel in het hier en nu zijn. Mindfulness kan je helpen bij klachten als stress, een burn-out en spanningsklachten.

Visualiseren

Visualisatie is het vertalen van een gedachte naar een beeld. Deze krachtige techniek kan je helpen obstakels te overwinnen en je gemoedstoestand te veranderen. Gedachten (en dus ook visualisaties) hebben hetzelfde effect op je brein als echte acties. Visualiseren is een zeer geschikte techniek om stress, zorgen en angst aan te pakken, maar ook geschikt wanneer je het gevoel hebt ‘vast’ te zitten.

Soul coaching

Soul coaching is gericht op het ontdekken van jezelf. Deze coachingsvorm gaat om het verkennen van je diepere overtuigingen, waarden en levensdoelen. Door middel van zelfreflectie en gerichte oefeningen ga je aan de slag met het vergroten van je bewustzijn en het identificeren en overwinnen van blokkades. Zo kun jij jezelf ‘bevrijden’ van patronen die je beperken.

Kinesiologie

Bij kinesiologie (wat ‘bewegingsleer’ betekent) wordt uitgegaan van het zelfhelend vermogen van het lichaam en wordt gekeken naar de mens als geheel: fysiek en mentaal. Het doel van deze geneeswijze is dat je beter in je vel gaat zitten, zodat jij je kunt ontwikkelen zoals je dat wilt. Je energiehuishouding kan uit balans raken wanneer je veel stress ervaart of te maken hebt met emotionele blokkades. Je lichaam verbruikt op zo’n moment meer energie dan het kan aanvullen, wat leidt tot allerlei klachten. Met kinesiologie pak je deze klachten van binnenuit aan.

Paardencoaching

Paardencoaching is– het woord zegt het al – coaching met daarbij de inzet van paarden. Deze coachingsvorm is gestoeld op ervaringsgericht leren. Je laat je tijdens een sessie als het ware coachen door het paard. Het paard geeft jou op zijn manier feedback. De paardencoach vertaalt dit, zodat ook jij de feedback snapt. Op individueel niveau helpt deze vorm van coaching bij het loslaten van (onbewust) opgebouwde spanning in je lichaam. Paardencoaching is geschikt voor diverse klachten, zoals: depressie, een burn-out, stress, rouwverwerking en slapeloosheid.

Creatieve therapie

Als je geen woorden kunt geven aan je gevoelens, dan is creatieve therapie een fijne therapievorm. Bij deze therapie staat ‘doen’ centraal. Je gaat creatief aan de slag met diverse materialen om uitdrukking te geven aan je problemen en ze op die manier onder ogen te zien. Bij creatieve therapie gaat het om het proces, niet om de kwaliteit van het eindproduct.

Worden alternatieve therapieën vergoed?

Over het algemeen worden alternatieve therapieën niet vergoed. Kijk voor meer informatie op de pagina Tarieven & Vergoeding. Neem bij twijfel altijd contact op met je zorgverzekering.

 

Alternatieve therapie bij Gezondheids- en Ontwikkelingsbureau

In al onze psychologiepraktijken bieden we tenminste één alternatieve therapievorm aan. Wil je weten of één van onze alternatieve therapieën iets voor jou is? Laat het weten door je hieronder aan te melden. We nemen dan zo snel mogelijk contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Neem hier contact op

Onze locaties

 1. Amsterdam Oost (Mindfulness, westerse filosofie, oosterse filosofie)
 2. Leiden/Katwijk (Innerlijk kind-therapie)
 3. Utrecht (Mindfulness)
 4. Eindhoven (Mindfulness)
 5. Nieuwkoop (Visualisaties, innerlijk kind-therapie, paardencoaching, creatieve therapie, soul coaching, kinesiologie)

 


 

Onze psychologen en therapeuten

Amsterdam

Simone

Mijn werkwijze is nooit een one-size-fits-all benadering ik kijk in samenspraak met jou wat jij nodig hebt.

Moniek

Waar sta ik voor: Met respect, gelijkwaardigheid en volledige aandacht. Zonder oordeel, met begrip en een dosis flexibiliteit probeer ik jou op een positieve manier te begeleiden naar de voor jouw beste oplossing.

Leiden & Katwijk

Natalie

In de therapie vind ik het belangrijk om met elkaar als mens tot mens contact te hebben. Hierin is maatwerk belangrijk, normaliseren en erkent worden in je gevoelens, gedachtes en moeilijkheden.

Nikolien

Ik ben betrokken, open, praktisch, creatief en met een dosis humor weet ik de vinger op de zere plek te leggen. We gaan naar het probleem achter het probleem. Ik werk niet met quick-fixes maar ga samen met jou voor een duurzame oplossing.

Utrecht

Fanny

Ik help jou met aandacht, respect en humor en wanneer nodig zal ik het niet laten je vriendelijk te confronteren. We starten met een gratis intake, waarin we kennis kunnen maken, jouw hulpvraag in kaart brengen en alvast een beetje aan de slag gaan.

Woerdense Verlaat

Nikolien

Ik ben betrokken, open, praktisch, creatief en met een dosis humor weet ik de vinger op de zere plek te leggen. We gaan naar het probleem achter het probleem. Ik werk niet met quick-fixes maar ga samen met jou voor een duurzame oplossing.

Eindhoven - Son en Breugel

Fanny

Ik help jou met aandacht, respect en humor en wanneer nodig zal ik het niet laten je vriendelijk te confronteren. We starten met een gratis intake, waarin we kennis kunnen maken, jouw hulpvraag in kaart brengen en alvast een beetje aan de slag gaan.

GOB Leiden werkt o.a. samen met: